TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Bleach

izvor:Pred domaću publiku najzad je stigao Bleach, danas u svetu verovatnonajpopularnija animeserija. Bleach se emituje u nekoliko desetina država širom planetei okuplja stotine hiljada fanatičnih fanova oba pola, uzrasta odranih tinejdžerskih godina do poodmaklih tridesetih. ObožavaociBleacha u našoj zemlji – koji uopšte nisu malobrojni – primili suovu vest sa velikim odušeljenjem. Što se tiče onih koji nisuupućeni u animefenomen, Bleach je odličannaslov da ih uvede u ovaj medij – intrigantan je, šaren i zabavantako da lako vezuje pažnju, a opet dovoljno drugačiji od svega našta smo navikli, posebno u animiranoj formi, da stvarno možetesteći utisak da se za vas otvaraju novi svetovi.

U središtu zapleta Bleacha je srednjoškolac Ičigo Kurosaki, koji od malena imaneobičnu sposobnost da oko sebe vidi duhove. Kao da mu ovo već nečini život dovoljno komplikovanim, on jednoga dana upoznajeRukiju, devojku kojaobavlja nezahvalni posao Anđelasmrti (odnosno šinigamija, bića iz japanskemitologije) što podrazumeva praćenje duša sa ovog sveta na onaj,kao i upokojavanje ponekog odmetnutog duha koji se – bilo zbognegativnih osećanja koji ga još uvek vezuju za svet živih, bilo izdrugih razloga – prozlio i pretvorio u čudovište. Sticajemokolnosti, dolazi do nezgode u kojoj Rukija prebacuje na Ičiga sve svoje sposobnosti i moći, teon biva prinuđen da na sebe preuzme njene zadatke, ali i da pomiridužnosti Anđela smrti sa obavezama srednjoškolskog života.

Bleach predstavlja presedan na domaćim TV kanalima i zbog jošjednog detalja – ovo će biti prvi put da se jedna animeserija prikazuje bez ikakve cenzure i na originalnom jeziku, uistom obliku kao što je emitovana u Japanu. Srpski titl umestosinhronizacije je odabran kako bi se podvukla činjenica da ovaserija nije primerena za mlađe od 13 godina, ali i kako bi se postavilinovi standardi, pomerile granice domaćeg poimanja animacije kaoforme i publici pružila prilika da se upozna sa animemedijem u njegovom najizvornijem obliku.

Linkovi:
http://bleach.viz.com/
http://www.bleachportal.net/

KOMENTARI