TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Dosije X

izvor: IMDB

Dosije X

Žanr: Fantastika
Trajanje: 60 min
Uloge: Džilijen Anderson
Dejvid Duhovni
Više informacija


Dosije X
je američka naučnofantastična televizijska serija i deo kompletne X-Files franšize koju je kreirao scenarista Kris Karter. Serija je bila hit, dok su njeni likovi i slogani „Istina je tamo negde“, „Ne veruj nikom“ i „Želim da verujem“ postali sinonimi popularne kulture 1990-tih godina. Kao jedna od najpoznatijih serija svoje ere,  doprinela je nepoverenju javnosti u američku vladu i velike institucije, razvijala različite teorije zavere i promovisala duhovnost a sve kroz pokušaj otkrivanja postojanja vanzemaljskog života na Zemlji.

Glavni likovi serije su dvoje agenata FBI-a: Foks Molder (Dejvid Duhovni) i Skali (Džilijen Anderson). Njih dvoje zaduženi su za istraživanje Dosijea-X, nerešenih slučajeva koji uključuju paranormalne pojave. Molder vjeruje u postojanje vanzemaljaca i paranormalno, dok je Skali skeptik, a na slučajevima radi zbog naučne analize Molderovih otkrića. U ranoj fazi serije oboje agenata postaju pioni u mnogo većem sukobu što rezultira njihovim međusobnim poverenjem.

Karterova ideja bila je da prikaže FBI agente koji istražuju vanzemaljce i paranormalne pojave, ali takođe je hteo da se pozabavi i njihovim ličnim verovanjima. Izjavio je: "Sebe smatram osobom koja nije religiozna, ali koja je u konstantnoj potrazi za religioznim iskustvom. Mislim da su likovi agenata slični tome. Dejna Skali, uz to što je naučni skeptik i doktorka medicina, bila je otvorena prema katoličkoj veri u kojoj je odrasla, dok Molder, bivši student Oksforda koji je diplomirao psihologiju , istinski veruje u postojanje vanzemaljaca. Način na koji Skali vidi svet je način na koji ga vidi i serija. Upravo zbog toga serija mora biti snažno  utemeljena u nauci kako bi Moldera terala još dalje... Skali ima jako dobre argumente... dok je Molder  taj koji mora da je uveri da mora da prihvatiti neprihvatljivo. Tu nastaje konflikt koji me i dan danas inspiriše za nove epizode".

Danas, isto kao i pre više od dvadeset godina kada je serija počela s prikazivanjem, Molder i Skali su jednako relevantni, moderniji je samo kontekst u kojem danas testiraju svoje sumnje.

Trailer

KOMENTARI