TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Otvorena vrata

izvor:
Porodica Anđelić – Jakovljević ponovo, nakon 20 godina, otvara vrata svoga doma.
Katarina, Svestislav, Milica, Ana, Dragoslav, Vojkan i Ugrinović zasmejavaće nas novim i sasvim drugačijim porodičnim zavrzlamama.

A šta nas očekuje u novim epizodama? Dragoslav je renovirao stan u kojem je živeo sam sa sinom Vojkanom, da bi namamio bivšu ženu Katarinu da se useli u taj novi, konceptualno-umetnički prostor, osmišljen samo za nju. Međutim, pored Katarine odmah se useljavaju i njen brat Bata sa kćerkom Anom, a potom i nekadašnji komšija Ugrinović. Tako da se stvari ne odvijaju kako je Dragoslav planirao... I tu počinje nastavak naše komedije... Vrata stana porodice i dalje će biti stalno otvorena i kroz njih će ulaziti komšije, prijatelji, prevaranti, udvarači, klijenti i usputni prolaznici - stvarajući od te kuće tranzicioni cirkus...

"Otvorena vrata" su započeta u ratno vreme, u Srbiji obeleženoj sankcijama, hiperinflacijom, uvođenjem demokratije, ubijanjem demokratije... Naizgled eskapistička, serija je jasno obeležila duh vremena, kroz humor čije se replike citiraju dan- danas. Nove epizode serije imaju istu nameru - da obeleže duh novog vremena u kom nastaju, pričajući seriju netipičnih priča o našim posebnim junacima ali i o nama samima.


Uloge: Vesna Trivalić, Milan Gutović, Bogdan Diklić, Nikola Đuričko, Bojana Maljević, Zoran Cvijanović, Anica Dobra, Sofija Jović, Branimir Brstina, Vlasta Velisavljević, Milica Mihajlović, Dušanka Stojanović, Teodora Jelisavčić, Gordan Kičić, Ana Maljević, Milena Pavlović, Seka Sablić, Nađa Sekulić, Ljubomir Bandović , Ivan Zarić,...

Scenario: Ivan Lalić, Milan Puzić, Boban Skerlić, Miroslav Lekić (koji su pisali i stari serijal), ali i novi autori: Minja Bogavac, Zlatan Fazlagić i dr. Dramaturg serije je Vladimir Andrić.

Ostali autori: DoP - Dušan Ivanović; scenograf - Nemanja Petrović; kostimograf - Boris Čakširan; montažeri Đorđe Marković i Dragan Stojkić; maska - Tina Šubic; muzika - Vasil Hadžimanov, osim najavnog songa - Bajaga.


GLAVNI LIKOVI

KATARINA ANĐELIĆ (Vesna Trivalić), za zaljubljene Cakana, je nakon što se dokazala na poljima umetnosti, intelekta, materinstva i braka, u zimu 1999. odlučila da jednostavno poludi. Tom prilikom je zgrabila svoju maloletnu ćerku Milicu i čim je počelo NATO bombardovanje poslala je van zemlje. Ne treba trošiti reči na opise Katarininog dobro poznatog neurotičnog karaktera. Jedna je Cakana. Reći ćemo samo da pamtimo i da je odglumila nervni slom kada je 2010. godine, zgrada u koju je bila bespravno useljena - legalno srušena, da bi se na njenom mestu izgradio šoping mol. U nastupu besa privremeno odlazi u nepoznatom pravcu.

DRAGOSLAV JAKOVLJEVIĆ (Milan Lane Gutović), poznatiji kao Drakče, Draganče, Đubre ili Stoka, poverenje svoje bivše supruge gubio je više puta, uglavnom zato što je švaler. Kasirke, mesarke, bucike i brke u borosanama, sve to nije moglo proći neopaženo Dragančetovom lutajućem oku. Dragoslav se nekoliko puta vraćao u Katarinine skute i nekoliko puta ga je Katarina klasičnim nokautom iz istih udaljavala, a da ipak nikada nije gubio nadu. Dragoslav, sada već deset godina, živi u celibatu.

SVETISLAV ANĐELIĆ (Bogdan Diklić), Katarinin i opštenarodni Bata, to što je dobar anulira time što je dosadan. Pleni nepostojećim šarmom i kompletnim odsustvom samokritike što mu je pomoglo da u Srbiji 21.veka ostvari vrhunske rezultate. Bata je bio savetnik u tri vlade. Koga je tačno savetovao nećemo saznati, ali je za to dobijao platu, stan i druge privilegije. Međutim, dođoše izbori i jadni Bata izgubi fotelju a time i smisao života, te utonu u depresiju, praćenu talasima samosažaljenja, rezignacije i neartikulisanog besa.


ANA ANĐELIĆ (Bojana Maljević), završila je srednju medicinsku školu: kostolomac. Anina veština i umeće izdržavaju zapravo celu tu bandu nesposobnjakovića godinama. Ana je gradila i uspešnu karijeru u advertajzingu i medijima. Sve se dakle lepo i idilično odmotalo u Aninom životu, skoro sve, osim jednog detalja: ljubavni život. Muškarci svih profila i zanata su se momentalno zaljubljivali u nju. Udavala se 12 puta. A onda, pravo niotkuda, Ana u svojoj tridesetpetoj godini otkriva seks i počinje da drži obuke iz različitih oblasti, ali koje ne podrazumevaju nikakav kontakt između predavača i klijenata.

VOJKAN JAKOVLJEVIĆ (Nikola Đuričko), ujkin Voja, umro je 1999. godine od posledica strujnog udara kad je polizao bateriju od 6 volti. Zatim je tresnula NATO bomba, što je Voju dovelo u stanje takvog straha, da je nastupila momentalna smrt. Dakle, Voja, nekadašnji hipohondar koji je hipohondriju preležao, umro, pa se ponovo rodio - živi sa ocem i pomaže mu u poslu. U međuvremenu je postao ekspert za sve bolesti i vidove lečenja, ali i istinski zavisnik od interneta i svih oblika komunikacije i umrežavanja. On je bloger, uticajni tviteraš, i živi jedan ispunjeni virtuelni život.

MILORAD UGRINOVIĆ (Zoran Cvijanović), za Milicu zauvek Kekec, se nakon rušenja zgrade u kojoj su živeli, vratio u Sloveniju. Tamo je ganjao karijeru u administraciji. Uzalud je pokušavao da namami Katarinu u Evropsku uniju. Najzad, Ugrinović isposluje da ga pošalju u Srbiju u okviru delegacije EU. Tako se pojavljuje u Dragoslavljevom stanu, a Bata organizuje da se Ugrinović smesti kod Dragoslava u sobu, kod svog najvećeg i jedinog suparnika. Ugrinović i dalje voli Katarinu. Ugrinović će činiti sve, a neće umeti ništa.

MILICU JAKOVLJEVIĆ (Sofija Jović), zastupnicu ali i protivnicu svih srpskih ideologija i politika, poslednji put smo videli kada je imala trinaest godina. Majka Katarina ju je drugog dana bombardovanja, poslala u Kanadu. Uprkos Katarininim očajničkim, ucenjivačkim, patetičnim, i komičnim vapajima, Milica ostaje u Kanadi, i postaje odlučni i beskompromisni borac protiv korporacijske tiranije, potrošačkog društva i globalizma, aktivista koji drži predavanja, ali i profesor koji učestvuje u protestima. Doktorirala je tezom «Porodični poremećaji i disfunkcionalna uloga žene u društvu kojim caruju ubice». Za razliku od profesionalnog, njen ljubavni život je prava katastrofa. Iz prolazne veze ima osmogodišnju kćerku, Keti.

KETI (Teodora Jelisavčić), Miličina ćerka, na majku je nasledila pamet ali ne i ista interesovanja koja je mama u njenim godinama imala. Keti ne zna šta je Skupština, niti da u njoj postoje poslanici. Kad sazna, pred svima će izgovoriti: „Wow, kakva dosadna tema za moj uzrast!" Keti je maza, Keti je mezimica, Keti je vesela i nasmejana, duhovita i zabavna. Keti je pravo dete. Ipak, dokaz da je „naša" znamo po tome što na glupo pitanje daje sekantan odgovor.

LETA (Anica Dobra) - živi u delu napuštene fabrike koju je Dragoslav uzurpirao. Leta je jedina preostala zaposlena osoba u fabrici. Fabrika ne radi, ali Leta radi. Prezire tajkune, a kad kaže tajkun, misli na Dragoslava koji joj je „oteo" fabriku iako ju je legalno kupio. Dobro, polulegalno. Leta u inat svima radi svakog dana. Čuva, čisti, posprema, tera beskućnike, pokušava nešto i da proizvede. Da ima da pokaže, kad joj dođe neko i kaže da u ovoj Srbiji niko ne radi ništa. To što naši junaci nemaju prebijene pare, Leta nikada neće poverovati.

KOMENTARI