TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Prijatelji (Friends)

izvor:


Najpopularniji sitkom ikada, "Prijatelji" nikad ne zastareva apublika svaku reprizu ove serije dočeka sa osmehom i oduševljenjem.Rejčel, Monika, Ros, Čendler, Fibi, Džoi su šestoro prijatelja koje moždapoznajemo bolje nego neke svoje prijatelje iz stvarnog života, jeriako je serija imala relativno dug period prikazivanja uspela je dazadrži celu orginalnu glumačku ekipu. .„Prijatelji“ su od svoje temeljneglumacke ekipe koju čine Dženifer Eniston,Kortni Koks Arket,Lisa Kudrou, Metju Peri, Met Leblank i Dejvid Švimer stvorili„poznate face“.

Pored života, medusobnih odnosa, ljubavi i komičnih situacijašestoro prijatelja redovno su se pojavljivali i konobarGanter, Rosovi i Monikiniroditelji Džek iDžudi.  Od važnijihlikova još se pojavljivala i Dženis Litman koja se zabavljala saČendlerom, a ostala jezapamćena po svome iritantnom smehu, zatim Rosov sin Ben, i na kraju Majk Henigen za koga se Fibi udaje u poslednoj, desetoj sezoni.U seriji su pored već spomenutih poznatih glumaca, gostovala ibrojna poznata lica kao BredPit koji je u stvarnom životu u to vreme bio muž Dženifer Eniston kojaglumi Rejčel, Alek Boldvin kao Fibin iritantno optimistični dečko,Vinona Rajder kaoRejčelina prijateljica koja je u nju zaljubljena, Deni DeVito kao ostareli striper, Brus Villis kao otacRosove devojke (zanimljivoje da je u jednoj epizodi glumio besplatno zbog oklade koju jeizgubio od Čendleraodnosno, Metju Perija),Ris Viterspun i Kristina Eplgejt kao Rejčeline razmažene sestre, kao iGeri Oldman i mnogidrugi…

Naših šest junaka, šestoro prijatelja živi u Njujorku gde se odvijavećina radnje. Najčešce pozicije odvijanja radnje su dva stana ukojima naši junaci žive,  jedno od glavnih pozicija je i kafić“Central Perk". Od početka, 1994. pa do kraja snimanja 2004. godine“Prijatelji” suskupili  popriličan broj ljudi koji su na njima radili kao ipopriličan broj obožavalaca širom sveta. Tako je čak 28 režiseraradilo na “Prijateljima“   među kojimaje bio i Dejvid Švimer kojiu seriji glumi Rosa. O ogromnoj popularnosti ove serije, izmeđuostalog govore i honorari glumaca koji su od prve do poslednje,desete sezone porasli od 22 500 dolara do čak 10 miliona poepizodi!

Trajanje epizode: 22min
Žanr: komedija
Zemlja: SAD
Godina: 1994-2003
Autori: David Crane, Marta Kauffman

Uloge:
Jennifer Aniston - RachelGreen
Courtney Cox - MonicaGeller
Lisa Kudrow - PhoebeBuffay
Matt LeBlanc - JoeyTribbiani
Matthew Perry - ChandlerBing
David Schwimmer - Dr.Ross GellerLinkovi:
http://www.imdb.com/title/tt0108778/
http://warnervideo.com/friends15/
http://www.friends-serbia.blogspot.com/

KOMENTARI