TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

"Srpska štampa 1914 - 1915"

izvor:


Prva epizoda dokumentarnog fima Radio-televizije Srbije ,"Srpska štampa 1914-1915", biće emitovana u subotu 28. juna (RTS2 i RTS Satelit), tačno na stogodišnjicu Principovog atentata, kao centralni programski sadržaj kojim Medijski javni servis Srbije obeležava stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Prva epizoda obrađuje nemirno vreme od samo četrdeset pet dana takozvane "junsko - julske krize", to jest od ubistva nadvojvode Franca Ferdinanda do austrougarskog ultimatuma Srbiji.

Serijom dokumenata i dramskih rekonstrukcija, Dokumentarno-igrani program Radio-televizije Srbije na nov i dinamičan način želi da gledaocima današnjeg vremena dočara jedno vrlo nemirno vreme od pre sto godina, da ih upozna sa onim što je bilo isto kao danas, ali i onim što je bilo različito od današnjice - ne samo kada je reč o novinama i novinarima, već i o celom tadašnjem društvu.

Miodrag Zupanc, odg. urednik Kulturno-zabavnog programa RTS- a: "Film" Srpska štampa 1914-1915", snimljen je po najvišim svetskim standardima, realizovan u rekordno kratkom vremenu i visokoprofesionalno, u najboljoj tradiciji dokumentarnih TV serijala Bi-Bi-Sija."

SS_10.jpg

Autor scenarija za četiri dokumentarno-igrane jednosatne epizode serije je Aleksandar Gatalica, nagrađen najvišim nagradama za roman "Veliki rat", koji je osnova za seriju.

Aleksandar Gatalica: "Srpska štampa, nakon stupanja Karađorđevića na presto, živi jedan od svojih najbujnijih, ali i najprekomernijih života. Ovaj film neće biti samo pregled napisa, listova i tiraža, već pravi mali istorijski brevijar ljudskih nadanja, zabluda i neralnih očekivanja, kao i već poznate spektakularističke veštine tadašnjih žurnalista."

U igranim sekvencama filma, epohu i atmosferu novinarskih redakcija tog vremena dočaraće glumci: Bojan Žirović, Ivan Bekjarev, Irfan Mensur, Andrej Šepetkovski, Miloš Đorđević, Danijel Sič, Nebojša Milovanović, Igor Đorđević, Miki Krstović, Milan Caci Mihailović, Srđan Jovanović, Lepomir Ivković i Dragan Vučelić.

SS_05.jpg

Reditelj filma je Filip Čolović, scenario Aleksandra Gatalice dramaturški su priredile Nataša Drakulić i Tamara Baračkov.

Direktor fotografije je Periša Đinđić, scenografiju potpisuje Dragoslav Ivković, montažer filma je Nenad Džodić, a za grafičku obradu slike bio je zadužen Miloš Gojković.

Film "Srpska štampa 1914-1915" realizuje Redakcija dokumentarnog programa Radio- televizije Srbije. Odgovorni urednik je Božidar Nikolić.

Izvor: www.rts.rs

KOMENTARI