TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Ledeni dani

izvor:

Racija, koju su mađarske vojne i žandarmerijske snage izvršile širom Bačke, tokom januara 1942. godine, jedan je od najvećih masovnih zločina nad civilima na prostoru bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. To je i jedini zločin iz tog perioda čijim je vinovnicima suđeno još tokom trajanja ratnih sukoba.

Uprkos tome, ti događaji jedva da su poznati široj javnosti, a u velikoj meri i danas - 70 godina kasnije - predstavljaju politički i istorijski tabu.

Dokumentarni film "Ledeni dani" prepušta srpskim, ali i mađarskim istoričarima, kao i svedocima i preživelima, da sami ispričaju priču o Raciji.

Prvi deo filma koncentriše se na najmanje poznate događaje - masovna ubijanja civila u selima Šajkaške oblasti severoistočno od Novog Sada, gde je Racija i počela, a da je o toj operaciji jedva neko i znao.

Drugi deo filma, bavi se Racijom u Novom Sadu, ali i međunarodnim, sudskim i vojnim posledicama ovog masakra, koje je danas tinjaju što je dokazalo prošlogodišnje suđenje nekadašnjem mađarskom žandarmerijskom kapetanu Šandoru Kepiru.

No, iznad svega, film "Ledeni dani" je svojevrsno vraćanje žrtava i njihovih sudbina u žižu istorijskog pamćenja, koje one i zaslužuju.

Autor je Ivana Miloradović.


Izvor RTS.rs

KOMENTARI